130 professionals participen en la VIII Jornada del Dol “Ajudar a viure el final de la vida” a l’Hospital Residència Sant Camil

| CSAPG

El passat dimarts 21 de maig es va celebrar la 8ª edició de Jornada del Dol "Ajudar a viure el final de la vida" a l'Hospital Residència Sant Camil.

La jornada es va iniciar amb una taula rodona que portava per títol "Necessitats pal·liatives: capacitats diverses". Hi van intervenir: la Sra. Gemma Vidal, pedagoga del Tegar Garraf, la Sra. Esther Marcos, infermera, i el Dr. Jesus Vaquero, metge de la Fundació Ave Maria i la Sra. Elisa Abellan, treballadora social i Presidenta del Consell de Deontologia Professional del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.

Per continuar es va realitzar una segona taula rodona en la que es va discutir sobre les necessitats pal·liatives de les persones sense llar i amb problemàtiques relacionades amb la salut mental. El Dr. Javier Donaire Benito, cap clínic del Servei d'Urgències de l'Hospital Sant Camil del CSAPG, la Sra. Xènia Milà, treballadora social de la Llar Residència Pàdua i la Sra. Laia Pérez, infermera de la Llar Pere Barnés i la Fundació Arrels, van aportar eol seu punt de vista vers el tema, basat en les seves pròpies experiències professionals.

Després de dinar es van dur a terme 5 tallers simultanis:

  • Taller 1 Fitzmaurice Voicework - Explora i gaudeix amb la teva veu. A càrrec de la Sra. Marta Fiol, mezzosoprano i vocal coach
  • Taller 2: Musicoteràpia, a càrrec de la Sra. Rochsane Taghikhani, musicoterapeuta.
  • Tallers 3, 4 i 5: Death coffee. Parlar sobre la mort. A càrrec de: Sra. Noèlia Fernández Garcia, responsable de l'Àrea Voluntariat i Psicòloga General Sanitària de l'EAPS Mutuam Barcelona Sra. Olga Bosch i De la Rosa, psicooncòloga experta en cures pal·liatives i atenció a domicili. EAPS Creu Roja, Granollers Sr.Jordi Abad Lalanza, coordinador del Voluntariat de Pal·liatius i Domicilis. Associació Espanyola Contra el Càncer - Junta de Barcelona

La jornada es va tancar amb la conferència "Vulnerabilitat i final de vida", a càrrec de la Sra. Carme Casas Martínez, treballadora social del PADES del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i Presidenta del Comitè d'Ètica Assistencial del CST.

Aquestes jornades estan organitzades pel Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, juntament amb la Fundació Privada Hospital Residència Sant Camil, el Centro de Humanización de la Salud i la Fundació Obra Social "la Caixa". Totes quatre entitats treballen activament per potenciar el suport psicosocial a les persones amb malalties avançades en el procés d'acompanyament al final de la vida i a les seves famílies.

La temàtica d'enguany ha estat les necessitats pal·liatives en la vulnerabilitat psicosocial