L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, l’Hospital Residència Sant Camil, l’Hospital Sant Antoni Abat i el Centre de Rehabilitació posen en marxa una nova fase d’actuació davant la pandèmia derivada del COVID-19

Es reactiven algunes consultes externes, proves i activitat quirúrgica programada i tornen els parts a l’Hospital Sant Camil 

 Durant els últims dos mesos el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf ha hagut d’adaptar-se a la situació derivada del COVID-19. Des de l’inici de la pandèmia els hospitals de les dues comarques van haver de deixar de realitzar la seva activitat habitual per centrar-se en l’atenció a pacients amb COVID-19. 

En el moment àlgid de la pandèmia totes les plantes que habitualment acollien pacients aguts van passar a atendre exclusivament a persones ingressades amb malalties respiratòries (la gran majoria amb COVID positiu), la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Sant Camil va triplicar la seva capacitat passant de 7 a 21 llits i es va haver de crear un espai per pacients semicrítics a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, per donar resposta a l’onada d’ingressos greus per aquesta malaltia. En definitiva, els hospitals del Garraf i l’Alt Penedès es van haver de transformar per oferir el servei assistencial necessari en el moment. 

Durant aquest temps no només s’han hagut d’adaptar les infraestructures sinó que els professionals també han hagut de reubicar-se i atendre a pacients no relacionats amb la seva especialitat, canviant els seus horaris i estant a primer línia. Cal remarcar que el paper de les persones treballadores del nostre centre ha estat destacable i agrair el gran treball en equip, la dedicació, la predisposició i el compromís que han mostrat. 


Reprenem activitats assistencials 

En aquest moment els centres del Consorci entren en una segona fase en la que s'ha de començar a restablir activitats que havien quedat aturades a causa de la pandèmia. Aquesta tornada al servei habitual es farà de forma progressiva, amb totes les mesures de protecció marcades pels protocols d'activitat. 

Actualment ja s’han reactivat algunes Consultes Externes presencials. Aquesta setmana s’han fet consultes d’Oftalmologia i Otorinolaringologia a l’Hospital Sant Camil i la setmana vinent s’iniciaran a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès. Properament es tornaran a programar altres especialitats que havien aquedat aturades. A més, com fins ara, aquelles consultes que tinguin els criteris necessaris (donar resultats de proves o analítiques, seguiment del pacient...entre d’altres) se seguiran realitzant per via telefònica. També s’inciarà la rehabilitació presencial ambulatòria. 

Durant la propera setmana s'incrementarà l’activitat de rehabilitació presencial ambulatòria. Fins ara es realitzaven aquelles sessions que eren inajornables i ara s’iniciaran part de les agendes programades.

Un altre canvi que es produirà el proper dilluns 18 de maig, serà la reobertura de l’Àrea de Parts de l’Hospital Sant Camil. És a dir, a partir d’aquesta data les dones embarassades ja podran donar a llum al seu hospital de referència a totes dues comarques (Alt Penedès i Garraf). 

D’altra banda, al llarg de l’última setmana de maig, està previst que els pacients sociosanitaris que actualment es troben ingressats a l’Hotel Melià de Sitges es traslladin de nou a l’Hospital Sant Camil i l’Hospital Sant Antoni Abat, amb l’objectiu de recuperar l’activitat habitual. 

Per últim, en les properes setmanes també s’iniciarà de nou part de l’activitat quirúrgica programada als tres hospitals del consorci. Per tal de seguir els protocols establerts, tots els pacients que hagin de passar per quiròfan hauran de fer-se la prova PCR, per tenir la certesa de què no són pacients positius per COVID-19. En cas de donar positiu se’ls haurà de tractar de forma especial per garantir les millors condicions de seguretat per a ells i als professionals que l’atenguin. 


Mesures de seguretat 

Aquest procés de desescalada es realitzarà de forma gradual per tal d’assegurar totes les mesures de seguretat. Com ja s’ha estat fent durant aquests dos mesos, totes les persones que accedeixin als centres del CSAPG hauran de seguir unes mesures de seguretat establertes: 

  • És molt important que els usuaris només acudeixin al centre en cas d’haver estat citats a través d’una trucada telefònica o un SMS
  • Cal portar mascareta per accedir a l’hospital 
  • Cal rentar-se les mans amb solució alcohòlica en entrar i sortir dels centres 
  • No es poden portar guants, ja que els protocols desestimen el seu ús en aquest àmbit 
  • Cal guardar, sempre que sigui possible, la distància de seguretat amb el professional que l’atén (ja sigui administratiu o assistencial). 
  • S’ha de guardar la distància entre seients a les sales d’espera, seguint la senyalització marcada a les cadires. 

Des del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf volem apel·lar a la responsabilitat individual de la població, recordant que el més important per seguir evitant els contagis és utilitzar mascareta, rentar-se sovint les mans i mantenir la distància interpersonal de seguretat. 


Visites a ingressats i acompanyants 

Com fins ara, seguirà havent restriccions d’accés d’acompanyants i visitants als centres del CSAPSG. Només es podrà entrar a l’hospital en cas d’estar autoritzat per criteris mèdics.