L’Hospital Residència Sant Camil compta amb un nou Hospital de Dia d’Endocrinologia

| CSAPG

L'Hospital Residència Sant Camil posa en marxa un nou Hospital de Dia d'Endocrinologia. Es tracta d'un dispositiu en el que s'atén als pacients que pateixen descompensacions de la diabetis o que comencen un tractament com a pacient diabètic.

L'objectiu de la posada en marxa d'aquesta nova unitat és que el pacient no s'hagi de quedar ingressat després de tractar una descompensació, sinó que pugui atès durant el dia i tornar a casa un cop hagi rebut el tractament adequat. Això beneficia la recuperació del pacient, ja que ho fa en el seu entorn habitual.

En aquest hospital de dia també s'atenen primeres visites urgents o preferents d'altres patologies endocrines.
 

Com funciona l'Hospital de Dia d'Endocrinologia?

L'Hospital de Dia d'Endocrinologia es un dispositiu que funciona cada matí laborable a primera hora. Els pacients son atesos conjuntament pel metge endocrinòleg i la infermera educadora en diabetis, jugant cadascun d'ells un paper imprescindible pel bon funcionament d'aquest dispositiu.

El primer dia que el pacient que és atès per un debut diabètic o una descompensació metabòlica, s'inicia el tractament (normalment amb insulina) i se li donen unes pautes diabetològiques perquè pugui tenir un bon maneig i cura de la seva malaltia. Els dies següents, el pacient haurà de tornar per acabar d'ajustar el tractament, completar l'educació diabetològica i estudiar el tipus de diabetis que presenta.
 

La diabetis

La Diabetis és una malaltia que es defineix per tenir nivells alts de sucre a la sang. Les més comuns són la diabetis tipus 1, que és aquella que sol aparèixer en la infància, l'adolescència i la joventut. En aquest cas el pàncrees presenta una ràpida i progressiva pèrdua de la capacitat per produir insulina, que és l'hormona que ajuda la glucosa a arribar a les cèl·lules. Apareix de manera brusca i s'agreuja ràpidament si no s'aplica el tractament adequat. Cal tractar-la amb insulina des del moment en què es diagnostica.

D'altra banda, la diabetis tipus 2 es produeix perquè els anticossos es fan resistents a la insulina que genera el pàncrees, de manera que s'augmenten els nivells de sucre. Aquesta tipologia pot tenir tres causes: la genètica o l'edat (que no es podem controlar) i l'estil de vida i obesitat. Aquests dos últims factors és important controlar-los seguint uns hàbits de vida saludables.