Nou circuit d’entrega de medicació hospitalària a domicili

Les Unitats de Farmàcia de l’Hospital Sant Camil i l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, que proporcionen aquest servei, han buscat una manera òptima de fer arribar els medicaments als pacients.

La situació derivada de la pandèmia del COVID-19 ha fet que s’hagin d’adaptar molts processos que es feien habitualment en els centres sanitaris. Un d’ells ha estat l’entrega de Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria (MHDA) als usuaris en tractament (aquella que els ciutadans han d’anar a buscar a l’hospital).

Les Unitats de Farmàcia de l’Hospital Sant Camil i l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, que proporcionen aquest servei, han buscat una manera òptima de fer arribar els medicaments als pacients.

En el cas de l’Hospital Sant Camil, el  passat dilluns 6 d’abril, la Farmàcia de l’hospital juntament amb la col·laboració dels ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal del Garraf, van posar en marxa un nou sistema d’entrega de medicació hospitalària a domicili que es portarà a terme mentre duri l’estat d’alarma per l’emergència sanitària derivada de la Covid-19.

El procediment s’inicia a la Farmàcia de l’hospital, on preparen els enviaments personalitzats.  Després, una empresa de missatgeria agafa els medicaments i els porta a les cases dels pacients que ho necessiten. Aquest mes en total s’atendran 370 pacients de la comarca: 140 de Vilanova i la Geltrú, 70 de Sant Pere de Ribes, 90 de Sitges, 40 de Cubelles, 15 de Canyelles i 15 d’Olivella. El cost del servei de missatgeria serà assumit per cada ajuntament en funció del nombre de pacients atesos de cada municipi.

Aquesta iniciativa ha estat impulsada conjuntament per les alcaldies, les regidories de serveis socials i el Consell Comarcal del Garraf per facilitar als serveis sanitaris la seva feina i per garantir que la ciutadania no s’hagi de desplaçar per a recollir la medicació.

L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès compta amb una xarxa de voluntariat organitzada per la Creu Roja, que es dediquen a recollir la medicació al centre i l’entreguen a algun pacients que ho necessiten. Tot i que aquest sistema funciona molt bé, s’està treballant per implantar l’entrega a través de serveis de missatgeria que seria per tots els pacients.

L’objectiu d’aquestes iniciatives és organitzar un procés d’entrega de medicaments eficient i segur, de manera que cap pacient es pugui quedar sense, i evitant que aquesta població de risc es desplaci.