El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, visita l’Hospital Residència Sant Camil

| CSAPG

El conseller de Salut, Manel Balcells, s'ha desplaçat a l'Hospital Residència Sant Camil per conèixer la situació actual del pla de remodelació i ampliació dels centres del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG). Aquestes inversions s'estan portant a terme, ja que el Govern va aprovar el mes de desembre de 2022 una plurianualitat destinada a realitzar diverses inversions d'ampliació i reforma dels centres del CSAPG entre els anys 2023 i 2027.

A l'Hospital Residència Sant Camil, el conseller Balcells ha anunciat que "s'està redactant el projecte per renovar l'àrea d'hospitalització, les consultes externes i el bloc obstètric de l'Hospital Residència Sant Camil". Està previst que aquesta fase es tanqui a finals d'any i es puguin posar en marxa les obres a finals de 2024 o principis de 2025. Amb aquesta obra s'augmentarà la superfície del centre, passant de 25.000 m² a 40.000 m². A més, el CSAPG està treballant en un projecte que permeti incrementar la superfície del servei d'Urgències d'aquest hospital. "La plurianualitat permet posar al dia el conjunt del Consorci amb els equipaments necessaris per poder donar la resposta adequada a les necessitats que té la vegueria", ha comentat el conseller Balcells. A més, ha destacat que "aquesta injecció de recursos en els anys vinents és en realitat una transformació, una ampliació i una millora clara en tots els equipaments, pel que fa a Vilafranca, a tota la planta de rehabilitació i de diàlisi i de formació, i pel que fa a Vilanova i la Geltrú, les reformes adequades tant a urgències com als equipaments que ja n'hi ha de salut mental". En aquest sentit, l'Hospital Residència Sant Camil va posar en marxa un nou bloc quirúrgic aquest mes de gener. Amb aquesta reforma i ampliació es va incrementar la superfície de l'àrea més d'un 60%, fet que va permetre augmentar el nombre de quiròfans disponibles, passant de 3 a 5.

Altres inversions planejades són una àrea relacionada amb la docència, la formació i la recerca, prevista durant el tercer trimestre de l'any, i la construcció d'un nou edifici de 1.700 m² annex a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès, destinat a ubicar un nou Servei de Diàlisi, que es posarà en funcionament el tercer trimestre d'aquest any. El nou centre de diàlisi, que disposarà de 30 places, suposarà el desdoblament del centre de diàlisi de l'Hospital Sant Antoni Abat, que presta actualment el servei per a tota la població del sector sanitari Alt Penedès i Garraf, i permetrà donar un servei més pròxim a la població de l'Alt Penedès, reduint els seus desplaçaments. Així mateix, la reforma i ampliació del Servei de Digestiu i el Servei de Rehabilitació ja està finalitzada i pròximament es dotaran els espais de nous equipaments per a la seva posada en marxa abans de l'estiu.

Pel que fa a l'Hospital Sant Antoni Abat, el conseller Balcells ha anunciat que abans de l'estiu es començarà la reforma integral del Bloc Quirúrgic. Balcells ha recordat que es té previst ampliar les urgències d'aquest hospital a principis de l'any 2025.

El Consorci també està treballant en la creació d'un Pla Director amb l'objectiu de replantejar els usos de l'hospital, el qual inclouria l'àrea d'Urgències, l'Hospital de Dia i el Servei de Rehabilitació. Juntament amb aquestes inversions, també es crearan noves consultes de fisioteràpia al Centre de Rehabilitació i es posarà en marxa un nou espai per l'atenció urgent al CAPI Baix-a-Mar. Aquestes inversions també s'estan destinant a la renovació tecnològica dels aparells i materials de tots els centres del CSAPG.

El conseller ha estat acompanyat pel delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, la gerent de la Regió Sanitària Penedès, Irene Abad, l'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, la gerent del CSAPG, Olga Farré, i la directora mèdica del CSAPG, Esther Catena. El conseller Balcells ha aprofitat per reunir-se amb professionals del CSAPG, "un equip humà fantàstic que he tingut l'ocasió de compartir", ha dit. A més ha fet valdre la seva "experiència de treball en xarxa molt interessant en l'atenció intermèdia i en l'atenció residencial. El consorci és un dels llocs de referència que estem utilitzant a Catalunya per fer la transformació intermèdia, un dels grans eixos de transformació que hem anat impulsant en aquesta legislatura."