El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf celebra el 5è aniversari

| CSAPG

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) va celebrar ahir el seu 5è aniversari.

L'1 d'abril de 2019 es va constituir el CSAPG, integrant els recursos sanitaris del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i el Consorci Sanitari del Garraf, amb l'objectiu de donar resposta a les necessitats assistencials, sanitàries i socials de la població de referència.

Actualment, el CSAPG està format per cinc centres: l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès (HCAP), l'Hospital Residència Sant Camil (HRSC), l'Hospital Sant Antoni Abat (HSAA), el Centre de Rehabilitació (CRHB) i el CAPI Baix-a-Mar.

Què s'ha fet en aquests 5 anys?

Durant aquests 5 anys s'ha posat el focus en incrementar la capacitat assistencial i la cartera de serveis, oferint serveis de qualitat i innovadors. També s'ha treballat en augmentar la capacitat docent i de recerca, així com la captació i fidelització dels professionals.

Aquests anys també han estat marcats per una crisi sanitària, la pandèmia de Covid-19, on es va fer palès l'esforç, dedicació i constància de tots els professionals de l'entitat, la qual cosa va permetre donar la resposta assistencial que necessitava la població.

L'Acord de Govern aprovat al desembre de 2022 ha permès al CSAPG projectar l'ampliació i renovació dels centres. En aquests dos anys ja s'han executat algunes inversions, entre les quals en destaquen la reforma integral del Servei d'Urgències de l'HRSC i les ampliacions i reformes del Bloc Quirúrgic de l'HRSC, dels gabinets del Servei de Digestiu de l'HCAP i del Servei de Rehabilitació de l'HCAP.

Així mateix, actualment està en marxa la construcció d'un nou edifici a l'HCAP on s'hi ubicarà la nova Unitat de Diàlisi i una àrea destinada a la docència, formació i recerca, i la construcció de dues noves consultes al Centre de Rehabilitació. Properament es realitzarà la reforma del Bloc Quirúrgic a l'HSAA i la remodelació de consultes al CAPI Baix-a-Mar per incrementar espais d'atenció, entre d'altres.

En l'àmbit docent, es destaca la incorporació del CSAPG com a institució associada a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i l'acord amb la Universitat Rovira i Virgili com a entitat col·laboradora.

Durant aquests anys també s'ha posat l'eix en:

  • L'ampliació de la cartera de serveis amb la creació de nous dispositius assistencials i implantació de noves tècniques quirúrgiques, com la cirurgia de retina i la cirurgia endoscòpica de raquis.
  • La renovació i incorporació de nous equipaments, com la instal·lació de la Ressonància Magnètica a l'HCAP.
  • La millora de la sostenibilitat amb la incorporació de plaques solars fotovoltaiques, la instal·lació de punts de recàrrega de cotxes elèctrics i la posada en marxa del projecte "Farmàcia verda", entre d'altres.
  • Potenciar la innovació amb el projecte transformador de l'hospitalització a domicili i la creació d'una comissió d'innovació a cada centre.
  • L'increment de la recerca i docència amb la incorporació d'una nova Unitat Docent de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i amb la creació d'una comissió de Recerca, entre d'altres.

El futur del CSAPG

La Dra. Olga Farré, gerent del CSAPG, es mostra molt satisfeta amb el treball realitzat durant aquests 5 anys i afirma que "seguirem treballant en la millora contínua com a guia per arribar a l'excel·lència, generant coneixement i innovació per esdevenir una organització referent a nivell assistencial i docent, amb l'atenció centrada en la persona, socialment responsable i de manera sostenible amb el nostre entorn".

La Dra. Farré recorda que el camí recorregut no hagués estat possible sense el compromís que demostren dia a dia els professionals: "Són el nostre actiu més important".