L’Hospital Comarcal de l'Alt Penedès incorpora contenidors reutilitzables per la gestió dels residus sanitaris biològics

| Hospital Comarcal Alt Penedès

L'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès (HCAP) ha incorporat contenidors reutilitzables per la gestió dels residus sanitaris biològics. Els nous contenidors substitueixen els contenidors de 60 litres, de plàstic i d'un sol ús que s'utilitzaven fins ara. Amb aquesta mesura s'ha reduït la producció de 2.700kg de plàstic, així com la seva gestió per eliminar-los com a residu.

Els contenidors reutilitzables porten una bossa de plàstic a l'interior i, una vegada plens, es porten a les instal·lacions del gestor de residus. En aquestes instal·lacions es separa la bossa que conté el residu, la qual es sotmet a un tractament d'esterilització, i per altra banda el contenidor reutilitzable, que es sotmet a un rentat i desinfecció per garantir la seva completa asèpsia per ser utilitzat de nou.

La mesura s'ha implantat amb l'objectiu d'abordar la problemàtica mediambiental, ser socialment responsables amb la sostenibilitat i seguir avançant en la resposta davant els efectes del canvi climàtic. El canvi no afecta en la gestió i funcionament del centre.

Aquests contenidors s'han incorporat inicialment a l'hospital de Vilafranca i és una iniciativa impulsada conjuntament amb l'empresa que gestiona els residus al centre. Està previst que en un futur s'estengui als altres centres del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf.
 

Mesures sostenibles al CSAPG

Els centres sanitaris juguen un paper clau en la cura del medi ambient. Des del 2017, al CSAPG s'impulsen estratègies per implantar mesures que contribueixin a fer un bon ús dels recursos i reduir la petjada ecològica.

Algunes de les accions que s'han posat en marxa durant aquests anys a l'entitat han contribuït a reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera i promocionar la mobilitat sostenible, com per exemple amb la incorporació de vehicles híbrids per l'atenció domiciliària, la instal·lació de punts de recàrrega per vehicles elèctrics, i els aparcaments per bicicletes i patinets elèctrics.

També ha hagut un augment de l'autosuficiència a l'entitat amb la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a la coberta de l'hospital de Vilafranca, i una reducció de la producció i ús del plàstic, amb la posada en marxa del projecte "Farmàcia verda" i la instal·lació de fonts d'aigua per a la reducció de l'ús d'ampolles, entre d'altres.

Des del CSAPG es seguirà treballant per implantar noves mesures que contribueixin a ser més sostenibles i millorar el medi ambient.