L’Àrea de Recerca del CSAPG obté finançament per desenvolupar un projecte d’investigació en el camp de la malaltia de Parkinson

| CSAPG

L'Àrea de Recerca del CSAPG ha obtingut finançament per desenvolupar el nou projecte MoMoPa-AM. Aquest estudi, liderat pel Dr. Carlos Pérez, enginyer de l'Àrea de Recerca del CSAPG, té l'objectiu principal de millorar la monitorització de la mobilitat dels pacients amb la malaltia de Parkinson.

Aquest projecte representa una nova fita en la línia d'estudis sobre el Parkinson (MoMoPa) que es desenvolupa al CSAPG des de 2009. El projecte s'emmarca dins d'una convocatòria competitiva conjunta de projectes I+D, finançada per l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) i el Centro para el Desarrollo Tecnológico y la Innovación (CDTI). Aquesta convocatòria finança dos projectes coordinats separats, amb pressupostos i objectius diferents. El projecte de l'ISCIII es centra en la investigació i està coordinat pel CSAPG, mentre que el projecte finançat pel CDTI té una orientació més empresarial i està liderat per l'empresa Sense4Care (S4C).

El projecte compta amb la participació d'experts en Neurologia de diverses institucions del país que col·laboren com a investigadors. El finançament total dels dos projectes s'aproxima als 500.000 euros.

El projecte MoMoPa-AM

L'estudi MoMoPa-AM pretén proporcionar una millor comprensió i identificació dels símptomes associats a la malaltia del Parkinson, permetent una intervenció més personalitzada i precisa en el tractament dels pacients. Per posar-lo en marxa s'utilitzaran tecnologies de vanguardia, inclosos sensors especialitzats per recopilar dades objectives sobre la mobilitat dels pacients.

La metodologia proposada es basa en generar una base de dades amb 100 pacients que seran monitoritzats amb sensors durant un mínim de 6 hores cadascun. A partir d'aquesta base de dades, es desenvoluparà un bloc algorítmic capaç de detectar i avaluar símptomes motors de la malaltia de Parkinson de forma automàtica, utilitzant exclusivament les senyals dels sensors, fins i tot quan el pacient no faci cap moviment.

Els resultats d'aquest projecte impulsaran el desenvolupament d'un producte innovador capaç de realitzar una monitorització exhaustiva dels símptomes motors de la malaltia del Parkinson. Actualment, no hi ha cap sistema de monitorització disponible que pugui mesurar aquests símptomes sense la necessitat que el pacient es mogui.