El paper dels voluntaris en la millora del benestar emocional i qualitat de vida dels pacients del CSAPG

| CSAPG

La figura del voluntariat és clau en l'àmbit sanitari per contribuir en la millora del benestar emocional i la qualitat de vida dels pacients ingressats i residents. Les persones voluntàries tenen cura de les persones i ofereixen temps, espai, afecte i companyia, des de la solidaritat i responsabilitat, complementant el servei que donen els professionals sanitaris.

Al CSAPG comptem més de 60 voluntaris en tres programes de voluntariat: un a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès (HCAP) amb un conveni amb la Creu Roja de l'Alt Penedès, un a l'Hospital Residència Sant Camil (HRSC) i un a l'Hospital Sant Antoni Abat (HSAA) gestionat per la Fundació Sant Antoni Abat. El referent del voluntariat del CSAPG és Treball Social.

Programa de voluntariat a l'HCAP

L'HCAP té un conveni de col·laboració amb la Creu Roja de l'Alt Penedès des de 2009 per dur a terme el Programa de Voluntariat, tot i que els inicis amb els acompanyaments de voluntariat amb l'entitat es remonten al 1989, a la unitat de llarga estada. Actualment es compta amb 5 voluntaris.

Els voluntaris de l'HCAP se centren en l'acompanyament del pacient a l'Àrea d'Hospitalització, Consultes Externes i, puntualment, a Urgències. També donen suport en activitats sobre promoció de la salut i responsabilitat social que es realitzen al centre, orienten i guien als usuaris i pacients sobre els serveis de l'hospital i ofereixen recolzament social als pacients que ho necessiten.

Programa de voluntariat a l'HRSC - Associació de Voluntaris Sant Camil

L'activitat del voluntariat va començar a l'HRSC l'any 1975 i al 1992 es va constituir l'Associació de Voluntaris Sant Camil. Actualment, l'Associació compta amb, aproximadament, 40 voluntaris que donen atenció, principalment, a l'Àrea de Residència i a la Unitat de Cures Pal·liatives.

Aquest any, el voluntariat ha ampliat la cartera d'activitats a la Residència, amb l'objectiu de treballar els  diferents àmbits personals i psicosocials dels residents. Per una banda, s'han incorporat activitats de caràcter lúdic com és el taller d'expressió artística i la celebració dels aniversaris dels residents. També s'han posat en marxa classes de gimnàstica adaptades a les necessitats de cada pacient, amb l'objectiu de fomentar l'activitat física entre els residents. Per últim també s'ha començat a organitzar activitats relacionades amb les estacions de l'any per incrementar les relacions socials entre els residents. 

El voluntariat que treballa a la Unitat de Cures Pal·liatives té l'objectiu d'acompanyar al pacient i les seves famílies en el procés de final de vida, ja sigui amb conversa o amb activitats, com per exemple la creació de l'arbre de la vida. Aquestes activitats es realitzen a l'Espai Fundació "la Caixa", que és un equipament posat en marxa l'any 2009 amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa", destinat a ser un espai d'atenció terapèutica on es realitzen diferents activitats que contribueixen a la millora de la qualitat de vida de persones amb malalties avançades.

Actualment, hi ha dos projectes que es posaran en marxa en l'àmbit de Pal·liatius: la incorporació de l'acompanyament a domicili i classes de ioga.

Programa de voluntariat a l'HSAA

L'inici del voluntariat vinculat a l'HSAA es situa entre els anys 1989 i 1990. Actualment, la Fundació Sant Antoni Abat gestiona el Voluntariat de l'HSAA, el qual compta amb 20 voluntaris.

El programa de voluntariat a l'HSAA es dirigeix als pacients ingressats a Atenció Intermèdia. La tasca principal és l'acompanyament durant l'ingrés amb l'objectiu d'oferir eines per la millora del benestar social del pacient.

Algunes de les activitats que realitzen els voluntaris al centre són tallers de manualitats en grup, sortides al jardí, sessions de lectura i l'acompanyament centrat en l'escolta i la conversa.

Formació

La formació és essencial per dur a terme les tasques del voluntariat. Els voluntaris del CSAPG reben una formació inicial obligatòria i diversos cicles de formació continuada en diferents àmbits, com per exemple les demències o les cures actives.

Actualment, els voluntaris de l'HRSC i l'HSAA estan participant en un cicle de formació organitzat per l'Associació Voluntariat Sant Camil, conjuntament amb l'Escola de Cuidadors de la Fundació "la Caixa".
 

El voluntariat és un dels grans valors del sistema nacional de salut. La tasca i el compromís de les persones voluntàries que formen part del CSAPG és essencial per la millora del benestar de les persones usuàries. Des del CSAPG animem a la població a formar part dels diferents programes de voluntariat que oferim als centres.