La Dra. Ester Gonzalez i la Dra. Carme Tayó, neuropsicòlogues del CSAPG i la Dra Mar Riera, geriatra del CSAPG, publiquen dos nous articles sobre covid persistent, en el marc del projecte Nautilus .

| CSAPG

L'equip col·laborador del Projecte Nautilus publica dos nous articles a revistes internacionals, en relació a les alteracions del son que pateixen persones amb covid persistent (PCC), i sobre la implicació que tenen les variables sociodemogràfiques, clíniques i d'estil de vida en les alteracions cognitives de persones amb covid persistent. Formen part de l'equip la Dra. Ester Gonzalez Aguado i la Dra. Carme Tayó Juli, neuropsicòlogues PhD del CSAPG i la Dra Mar Riera Pagespetit, geriatra del CSAPG.

Nombrosos articles d'investigació han demostrat l'efecte de la COVID-19 i l'exposició als efectes del confinament durant la pandèmia, sobre la qualitat de la son (conegut com coronasomnia).

L'article publicat per membres del grup d'investigació del Projecte Nautilus a la revista Brain, Behavior & Immunity-Health ha demostrat que, majors nivells de depressió i ansietat, pitjors nivells de qualitat de vida i menys activitat física, estan directament relacionats amb una pitjor qualitat del son en persones amb covid persistent. Per aquets motiu, és recomanable orientar estratègies terapèutiques per revertir aquesta relació.

D'altra banda, i utilitzant algoritmes de machine learning, un segon article ha pogut identificar quatre variables que poden classificar als individus amb pitjors rendiments en determinades funcions mentals. Les persones amb covid persistent i nivells de reserva cognitiva més baixa, més símptomes depressius, obesitat i canvis en l'esfera sociolaboral (canvis en la situació laboral respecte al nivell previ a la Pandèmia, i estat laboral en el moment de la valoració), tenen més risc de tenir un rendiment baix en tasques que requereixen velocitat de processament mental i funcions executives

Aquests resultats d'investigació són fruit del treball conjunt entre 22 hospitals públics catalans (entre ells el CSAPG), la Universitat de Barcelona (Unitat de Psicologia Mèdica del Departament de Medicina de la UB, l'Institut de Neurociències de la UB i l'IDIBAPS), i el Departament. De Ciències de la Computació de la UPC-Barcelona Tech, amb el finançament de la Fundació de la Marató de la TV3 2020 i l'AGAUR.

ACCÉS ALS ARTICLES