L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès i l’Hospital Residència Sant Camil han atès 1.832 codis ICTUS en els darrers 10 anys

| CSAPG

L'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès i l'Hospital Residència Sant Camil han atès 1.832 codis ICTUS en els darrers 10 anys. La implementació del Codi ICTUS i el sistema de Teleictus 2.0 ha permès millorar el circuit i l'atenció a les persones que pateixen aquesta patologia i són atesos als hospitals comarcals i de referència de Catalunya, ja que ha donat la possibilitat de tenir accés directe a la valoració d'un neuròleg vascular expert des qualsevol part del territori català.

El número de pacients anuals que han fet ús del codi ICTUS ha anat augmentat al llarg dels anys, a mesura que s'ha anat perfeccionant el circuit de funcionament segons les necessitats al territori.
 

Com funciona el Teleictus 2.0?

El Teleictus permet que un pacient amb aquesta patologia pugui ser valorat per un neuròleg vascular expert ràpidament, sense que s'hagi de desplaçar a un hospital de tercer nivell. Quan s'activa el codi ictus el Servei d'Urgències del CSAPG es connecten per videoconferència amb un especialista en neurologia vascular, que està disponible 24 hores els 365 dies de l'any, per decidir conjuntament si el pacient ha de rebre el tractament específic per al ictus isquèmic (provocat per l'obstrucció d'una artèria). Administrar aquest tipus de tractament amb rapidesa permet que el pacient tingui menys seqüeles, menys discapacitat i dependència i una millor evolució clínica. En aquests últims 10 anys han rebut aquest tipus de tractament 468 pacients.
 

Equips ICTUS al CSAPG

El CSAPG compta amb un equip multidisciplinar d'ICTUS a cada centre, que treballen per millorar el funcionament del circuit i l'atenció al pacient. Està format per metges/esses i infermers/es del Servei d'Urgències, el Servei de Neurologia, el Servei de Medicina Interna, el Servei de Rehabilitació i professionals de la UFISS (s'encarreguen de la coordinació dels recursos en la fase postaguda de l'ICTUS).
 

RAPID!

El temps que passa entre el moment en què es detecta que la persona pot tenir un ictus i el moment en què comença a rebre tractament és essencial per reduir al màxim el dany neuronal, i per tant les seqüeles físiques i psíquiques.

Per aquest motiu, és molt important que la població sàpiga identificar un ictus quan es produeix. Per reconèixer un ictus cal recordar la paraula RAPID i fer que la persona segueixi una sèrie d'indicacions (Riu, Aixeca el brac, Parla, Ictus, De pressa). Si el pacient no pot fer cap de les tres accions primeres cal anar urgentment a l'hospital.
 

Prevenció de l'ICTUS

L'ictus és l'alteració de la circulació de la sang al cervell. Aquesta consisteix en el taponament o el trencament d'una artèria, que fa que no arribi sang a una part del cervell i que, per tant, les neurones morin.

És per aquest noti que per prevenir l'aparició d'un ICTUS, cal reduir el risc vascular mantenint un estil de vida saludable:

  • Controlar la pressió arterial
  • Fer activitat física de manera regular
  • Tenir una alimentació sana
  • Reduir el colesterol
  • No consumir ni tabac ni alcohol
  • Controlar la diabetis
  • Gestionar l'estrès
     

Dades globals

Segons el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), recull les principals causes de defunció entre els anys 2000 i 2019, i determina que l'ictus continua sent la segona causa de mort arreu del món, provocant l'11% de les defuncions. A l'Estat espanyol és la primera causa de mort en dones i la primera causa de discapacitat adquirida en les persones adultes, d'acord amb les dades del Ministeri de Sanitat. A Catalunya provoca més de 13.000 ingressos hospitalaris l'any, fet que significa que es produeix un ictus cada 40 minuts.