Preguntes freqüents sobre el Coronavirus SARS-CoV-2

Informació verç i contrastada del Departament de Salut

El coronavirus SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones i que es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina. Majoritàriament, en un 80% dels casos només produeix símptomes lleus respiratoris.

Com es pot contraure la infecció?

Per analogia a altres infeccions causades per virus similars, sembla que es transmet per contacte directe amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entressin en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta persona. Per això, és important tapar-se la boca amb mocadors o amb el colze en tossir i rentar-se les mans molt sovint.

Quins són els símptomes del coronavirus SARS-CoV-2?

Els símptomes més comuns són lleus, poden semblar els d'una grip, afecten un 80% de les persones i són malestar general, febre o tos. En els casos moderats pot produir sensació de falta d'aire i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions.

Quins són els grups de major risc?

Els grups de major risc són les persones d'edat avançada i les persones amb malalties cròniques, com són les cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars, o amb problemes d'immunitat. 

Hi ha un tractament per al coronavirus SARS-CoV-2?

Actualment no hi ha un tractament específic per al nou coronavirus, però sí que n’hi ha molts per controlar-ne els símptomes, per la qual cosa l’assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.

Què puc fer per protegir-me?

Per prevenir el virus, cal que apliqueu les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria:

  • Renteu-vos les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques 70%), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i renteu-vos les mans de seguida (amb solucions alcohòliques 70% o amb aigua i sabó).
  • Eviteu el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no hi compartiu les pertinences personals.
  • Eviteu compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.

No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a Estat espanyol, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

Si viatjo a les zones afectades, m’exposo a córrer algun risc?

Atès que l’OMS ha declarat el brot del nou coronavirus com a emergència de salut pública d’importància internacional, és aconsellable evitar viatges innecessaris a les zones afectades. Consulteu el mapa actualitzat

Si finalment hi viatgeu, per reduir el risc d’infecció a les zones, on, de moment, hi ha casos del nou coronavirus, us recomanem que seguiu les mesures de prevenció indicades i que, a més:

  • Eviteu el contacte proper amb animals vius o morts domèstics o salvatges i les seves secrecions o excrements en mercats o granges.
  • Eviteu consumir productes d’origen animal (carn o aliments poc cuinats o crus).

Les persones més grans i les que tenen altres problemes de salut poden estar en risc de contraure una malaltia més greu, per la qual cosa hauran d’avaluar el viatge amb un professional sanitari en un centre de vacunació internacional.

Què he de fer si he tornat d’una zona afectada?

Si el vostre estat general és bo, podeu fer vida normal en família o amb els amics i en l’àmbit laboral i educatiu.

Tot i així, vigileu el vostre estat de salut durant els 14 dies posteriors al viatge i, si presenteu símptomes com malestar general, tos, febre o sensació de falta d’aire, quedeu-vos a casa, truqueu al 061 Salut Respon o contacteu amb el vostre centre sanitari. És important que els informeu sobre el viatge que acabeu de fer i sobre els símptomes que teniu, perquè així podran valorar si us heu de quedar a casa amb aïllament domiciliari o no, i us donaran les indicacions que heu de seguir.

Si presenteu símptomes respiratoris en tornar del viatge, quedeu-vos a casa i comuniqueu per telèfon als serveis sanitaris o al telèfon del 061 l’antecedent de l’estada a la zona afectada, des d’on valoraran com actuar i us donaran les indicacions que heu de seguir.

Informació per a la ciutadania:
Mesures de prevenció per evitar la propagació del coronavirus SARS-CoV-2 
Medidas de prevención para evitar la propagación del coronavirus SARS-CoV-2 (ES)

Què és el coronavirus SARS-CoV-2? (A4). 1.3.2020 (13:50 h)  Ç
¿Qué es el coronavirus SARS-CoV-2? (A4) 27.2.2020 (14:54 h)
What is coronavirus (A4). 3.3.2020 (14:00 h) 
Què és el coronavirus SARS-CoV-2? (Vídeo amb àudio)

Rentat de mans amb sabó 

Puc estar afectat pel coronavirus SARS-CoV-2? (A4). 2.3.2020 (14:00 h) 
¿Puedo estar afectado por el coronavirus SARS-CoV-2? (A4) 27.2.2020 (14:17 h) 
Can I be affected by coronavirus SARS-CoV-2? (A4) 4.3.2020 (14:30 h) 

Ús de mascaretes davant el coronavirus SARS-CoV-2. 3.2.2020 (14:30 h) 
Uso de mascarillas de protección del coronavirus SARS-CoV-2. 3.3.2020 (13:30 h) 

Què vol dir l’aïllament domiciliari? (A4) 29.2.2020 (19:00 h) 
¿Qué quiere decir el aislamiento domiciliario? (A4) 29.2.2020 (19:00 h)
Self-isolation at home, what does it mean? (A4) 29.2.2020 (19:00 h)

Què expliquem als infants sobre el coronavirus SARS-CoV-2? (A4) 3.3.2020 (10:15 h)
¿Qué explicamos a los niños sobre el coronavirus SARS-CoV-2? (A4) 03.03.2020 (10:15 h)

Si he viatjat a una zona de risc. 2.3.2020 (19:00 h) 
Si he viajado a una zona de riesgo (A4) 4.3.2020 (18:30 h)

Més informació: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/material-divulgatiu/