Avui és el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple

| CSAPG

Avui, 30 de maig, és el Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple. El programa de promoció de la salut del CSAPG, "Cuida't", es centra aquest mes de maig en donar a conèixer aquesta malaltia i conscienciar a la població.

Què és l'Esclerosi Múltiple?

L'Esclerosi Múltiple (EM) és una malaltia neurològica autoimmune que afecta el cervell i la medul·la espinal (sistema nerviós central). Segons dades publicades el 2020, s'estima que hi ha 2,8 milions de persones amb EM a tot el món, sent la principal causa de discapacitat no traumàtica entre els adults joves del món occidental, encara que també pot afectar nens, adolescents i gent gran . L'EM afecta entre 2 i 3 vegades més dones que homes.

Quines són les causes de la EM?

Es desconeix quina és la causa de l'EM, tot i que es considera que és el resultat de la interacció d'un o més factors ambientals que actuarien sobre persones predisposades des del punt de vista genètic, provocant una activació anòmala del sistema immune. El nostre sistema impermeable és l'encarregat de protegir-nos davant dels microorganismes i altres substàncies externes que ens poden danyar. En el cas de l'EM, algunes d'aquestes cèl·lules del sistema immunològic ataquen incorrectament la mielina, una estructura que envolta les neurones i que està encarregada que la transmissió nerviosa sigui correcta, produint inflamació (lesions desmielinitzants) i, en conseqüència, podent produir un símptoma neurològic (el que es coneix com un brot). Els brots són molt variables d'una persona a una altra, ja que les lesions desmielinitzants es poden localitzar a qualsevol part del sistema nerviós central. Per tant, l'EM no afectarà igual totes les persones que la pateixen, ni en l'inici, ni en la seva evolució posterior. A més, hi ha diferents tipus d'EM (remitent-recurrent, secundària progressiva i primària progressiva), per la qual cosa s'ha d'individualitzar cada cas.

Quin tractament té?

Tot i que avui encara no disposem d'un tractament curatiu, ni tampoc per prevenir-ne el desenvolupament, ja que es va descriure el primer pacient fa més de 100 anys, s'han realitzat grans avenços tan en el coneixement sobre la malaltia, com en el seu tractament.

Des que l'any 1995 es va mostrar el primer tractament específic per a l'EM, s'han desenvolupat diversos fàrmacs que permeten modificar el curs de la malaltia, i avui dia disposem de més de deu opcions de tractament. A més del tractament farmacològic, es recomana un estil de vida saludable, que pot contribuir molt favorablement a l'evolució de la. Per aquest motiu es recomana: deixar de fumar, fer exercici físic de manera regular, garantir un bon descans nocturn, i realitzar una dieta sana i equilibrada.

Hi ha moltes persones amb EM que poden continuar la vida amb bona qualitat tant a nivell personal, com familiar, social i laboral.


 

Grup d'Esclerosi Múltiple al CSAPG

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf va posar en marxa fa dos anys un Grup d'Esclerosi Múltiple. El Servei de Neurologia i Rehabilitació es van reunir per impulsar aquest pla terapèutic, que engloba tot allò relacionat amb el moviment i el treball en grup, amb l'objectiu de beneficiar als pacients amb Esclerosi Múltiple. 

La Rosana Valverde, fisioterapeuta del CSAPG, i el Javier Sánchez-Porro, pacient d'aquest grup, expliquen en què consisteix aquest pla terapèutic i quins beneficis aporta.

En cas que no pogueu visualitzar el vídeo a l'ordinador, el podreu trobar al perfil d'Instagram del CSAPG accedint a través d'un dispositiu mòbil: www.instagram.com/csapg