Més de 120 professionals, participen en la IX Jornada “Ajudar a Viure el Final de Vida”

| CSAPG

El passat dijous 25 i divendres 26 de maig vam celebrar la IX Jornada "Ajudar a Viure el Final de Vida", organitzada per l'Equip d'Atenció Psicosocial del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG). L'acte va tenir un gran èxit d'assistència, amb la participació de més de 120 professionals multidisciplinars.

Enguany la jornada portava per títol "El cost de tenir cura de l'altre: cuida't", centrant-se en com es gestiona el final de vida des d'un punt de vista professional.

La inauguració de l'acte va anar a càrrec del Dr. Josep Lluís Ibáñez, gerent del CSAPG, la Sra. Mercè Font, directora d'Atenció a la Ciutadania, Treball Social i Responsabilitat Social Corporativa del CSAPG, el Sr. Rafael Castell, gestor del Programa d'Atenció Integral a Personas con Enfermedades Avanzadas de la Fundació la Caixa i la Dra. Helena Camell, directora d'Atenció Intermèdia del CSAPG.

El primer dia va començar amb una conferència magistral de la Dra. Montse Esquerda , metgessa pediatra i directora de l'Institut Borja de Bioètica, que va portar als assistents a reflexionar sobre com pot ajudar l'ètica a afrontar situacions al final de vida.

Després es va realitzar una taula rodona moderada pel Dr. Javier Barbero , psicòleg clínic de l'Hospital La Paz de Madrid, en la que van participar 5 professionals del CSAPG (Dra. Maria Planella, metgessa de la Unitat de Cures Intensives del CSAPG. Sra. Maria José Campos, infermera d'Urgències del CSAPG. Dr. R Ignacio Manzur, metge nefròleg del CSAPG. Dr. Àlex Culla, metge de medicina interna i cap clínic del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Sant Camil del CSAPG. Dr. Oscar Macho, metge especialista en Geriatria del CSAPG i metge Geriatra de la Residència Fundació Casa d'Empara), donant el seu punt de vista sobre com gestionen el final de vida en el seu entorn professional.

La jornada del 26 de maig va començar amb una conferència de la Sra. Vicky Serra Sutton, sociòloga PhD de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). La Sra. Serra va fer un anàlisi sobre com apropar-se a una bona mort des de la perspectiva professional, en base als resultats extrets de l'Observatori de la Mort de l'AQuAS.

Tot seguit es van celebrar 4 tallers simultanis. Per un banda la Sra. Rochsane Taghikhani, musicoterapeuta i terapeuta Gestalt de la Unitat de Cures Pal·liatives i Residència del CSAPG, va realitzar un taller sobre musicoteràpia. El Sr. Mateu Ubach, psicòleg, terapeuta familiar i musicoterapeuta de la Fundació Enriqueta Villavecchia, va impartir el taller "El joc com a eina terapèutica i d'autocura". La Sra. Cristina Llagostera, psicòloga en Cures Pal·liatives, psicooncologia i atenció al dol i les pèrdues i Terapeuta Relacional Sistèmic, va impartir un taller que va tractar sobre l'autoconeixement del professional de la salut. Per últim, la Sra. Olívia Giménez, treballadora social sanitària de la Unitat de Treball Social del CSAPG i coordinadora del voluntariat EAPS, va fer un taller dirigit a voluntaris amb l'objectiu de crear xarxa i compartir experiències.

La conferència final, va portar per títol "  Professionals de la salut: activem l'autocura?" i va anar a càrrec de la Sra. Marta Lopez Elias, psicòloga General Sanitària, experta en Psicooncologia i cures pal·liatives i Responsable de formació i de l'àrea de promoció de la salut de la Fundació Galatea.

La Sra. Cristina Llagostera, va ser l'encarregada de fer el tancament de la jornada.

Aquesta jornada ha comptat amb la col·laboració de la Fundació La Caixa.