El projecte d’investigació del Dr. David Benaiges, cap de servei d’Endocrinologia, i la Sra. Laia Fontané, nutricionista, guanyador de la II edició del Premi de Recerca del CSAPG

| CSAPG

El projecte d'investigació del Dr. David Benaiges, cap de servei d'Endocrinologia del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, i la Sra. Laia Fontané, nutricionista del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, ha resultat guanyador de la II edició del Premi de Recerca del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf 2022. Aquest guardó està dotat amb un premi de 2.000 euros, patrocinat per la Fundació Sant Antoni Abat.

L'estudi de recerca porta per títol "Validación y factibilidad de los criterios GLIM en pacientes hospitalizados por patología médica aguda"  i tracta sobre la validació dels criteris GLIM (Global Leadership Initiative on Malnutrition) per a la detecció de la desnutrició en pacients hospitalitzats amb patologia mèdica aguda. La hipòtesis dels investigadors és que, tot i que es podran validar, aquests criteris no seran aplicables a tots els pacients i requeriran més temps que el test patró actual: la Valoració Subjectiva Global (VSG). Es tracta d'un estudi prospectiu que inclou 117 pacients en els que es mesura la validesa concurrent (capacitat de detectar desnutrició respecte la VSG), la validesa predictiva (relació amb estada hospitalària), aplicabilitat (pacients en que GLIM no son aplicables) i temps per complimentar-lo. L'estudi ja està finalitzat i, actualment, els autors estan redactant l'article científic per a la seva publicació.  

El jurat que ha escollit el projecte guanyador ha estat format pel Dr. Miguel Camafort Babkowski, consultor del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Clínic i professor associat del Departament de Medicina de la UB (Campus Clínic), per la Dra. Cristina Sierra Benito, metgessa de la Unitat d'hipertensió i risc vascular, consultora del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Clínic de Barcelona i membre investigadora de l'IDIBAPS, i pel Dr. Aleix Cases Amenós, consultor sènior del Servei de Nefrologia de l'Hospital Clínic i professor associat del Departament de Medicina de la UB (Campus Clínic).

Per tal de triar el projecte guanyador, el jurat ha valorat la rellevància científica, l'originalitat del projecte i la qualitat metodològica. A més, l'avaluació s'ha fet de manera anònima, ja que tots els projectes es presentaven sense la identitat dels investigadors.

Amb aquest guardó s'ha volgut premiar la iniciativa i l'excel·lència dels professionals del CSAPG que han dedicat temps a la generació de projectes de recerca de qualitat. La recerca mèdica no només fa avançar el coneixement científic, si no que, a més, contribueix a millorar la qualitat assistencial i el nivell docent dels centres on es desenvolupa.

L'entrega del premi es realitzarà en la I Jornada d'Investigació i Recerca que tindrà lloc el mes d'octubre al CSAPG. Serà una jornada on també es presentaran els projectes d'investigació de l'entitat.