Establir un hospital de campanya en menys de 72 hores en països en emergència humanitària

| CSAPG

Sabies que hi ha un hospital de campanya que es pot establir en menys de 72 hores en un país que es trobi en emergència humanitària?

La Dra. Alicia Gargantilla, metgessa del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, forma part del dispositiu START (Equip Tècnic Espanyol d'Ajuda i Resposta a Emergències), posat en marxa per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament (AECID).

El dispositiu START permet muntar un hospital de campanya, amb capacitat quirúrgica i d'hospitalització, en menys de 72 hores en països que es trobin en emergència humanitària (sempre que no estiguin dins d'un conflicte bèl·lic). El projecte va sorgir arrel de la necessitat de dur a terme actuacions en països que haguessin sofert una catàstrofe natural.

L'equip està format per més de 300 persones. Cada rotació, que és de 15 dies en 15 dies, està formada per un equip hospitalari complert, amb personal mèdic i d'infermeria del sistema nacional de salut espanyol, i per logistes, bombers, tècnics d'electricitat, experts en aigua i sanejament, entre d'altres.

Aquest equip ja ha actuat dues vegades a l'Àfrica i, tot i que la Dra. Gargantilla encara no ha pogut participar, sí que ha dut a terme els simulacres que s'organitzen cada mig any, aproximadament. "Posem un cronòmetre per muntar l'hospital i en 1 dia i mig ha d'estar fet", explica la doctora.

La Dra. Gargantilla va entrar a l'equip l'any 2017 després de presentar-se a una convocatòria nacional per tots els serveis hospitalaris.