Lluitem junts contra les malalties del cor. Sense tu no podem fer-ho!

| CSAPG

Avui, 29 de setembre, se celebra el Dia Mundial del Cor. Sabies que les malalties del cor són la primera causa de mort als països desenvolupats?

Al Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf ingressen cada any un miler de pacients per problemes relacionats amb l'obstrucció de les artèries del cor. Tot i això, som el segon país de tota la Unió Europea amb la taxa de mortalitat més baixa per malalties cardíaques.

En commemoració d'aquest dia, volem donar a conèixer una mica més les malalties cardíaques i els seus símptomes, així com oferir consells per prevenir-les.
 

La cardiopatia isquèmica: la malaltia cardíaca més freqüent

La cardiopatia isquèmica és la malaltia cardíaca més freqüent i la principal causa d'ingressos als nostres centres per un problema cardíac. Aquesta malaltia produeix l'obstrucció de les artèries que porten la sang al cor (artèries coronàries).
 

Per què es produeix l'obstrucció de les artèries?

L'obstrucció de les artèries es produeix perquè acumulen colesterol del tipus LDL, el que es coneix com a colesterol dolent.

Aquest colesterol el produeix el cos humà i l'ingerim a través dels aliments d'origen animal com el rovell d'ou, la carn i el formatge.

El colesterol dolent s'acumula degut a un desequilibri entre el colesterol dolent i el bo, i és aquí quan apareixen els problemes cardíacs.


Quins són els símptomes?

El cor sí que fa mal. La cardiopatía isquèmica produeix un dolor habitualment opressiu (com un pes a sobre del pit) i, que a vegades va acompanyat de sudoració freda i sensació de mareig.

Si tens aquests símptomes i, sobretot, si empitjoren quan estàs fent un esforç físic, consulta el teu metge.

No esperis i acudeix a Urgències si tens aquests símptomes i ets una persona de més de 40 anys, que fuma o no fa esport habitualment, que té sobrepès o antecedents a la familia de problemes cardíacs.
 

Com podem prevenir les malalties cardíaques?

  • Menja saludable

Evita els greixos saturats, lactis, productes de brioixeria industrial, fregits i aliments processats. Menja 5 peces de fruita o verdura al dia.

  • Fes activitat física

Regularment, uns 30 minuts d'esport moderat 5 cops a la setmana és suficient per augmentar els nivells de colesterol bo.

  • No fumis

​​​​​​​​​​​​​​L'hàbit tabàquic augmenta els nivells de colesterol dolent i redueix el bo.
​​​​​​​

Al CSAPG...

Durant l'any 2021, al CSAPG:

  • Vam atendre 15.000 pacients a les Consultes Externes de Cardiologia
  • Vam fer 7.000 ecografies del cor
  • Vam enviar 400 pacients a fer una coronariografia
Altres entrades

Des del CSAPG seguirem treballant per la salut de tots vosaltres, però entre tots fem que les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf siguin comarques més cardiosaludables. Lluitem junts contra les malalties del cor, sense tu no podem fer-ho!