L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès celebra l’acte de presentació de les 40 noves places del grau en Infermeria que s’impartirà a la nova seu de Vilafranca del Penedès

| CSAPG

Ahir 5 de juliol de 2022 l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès (HCAP) va acollir la presentació de les 40 noves places del grau en Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que s'impartirà a la nova seu de Vilafranca del Penedès.

A partir del curs vinent, el total de noves places d'accés als estudis d'Infermeria de la URV ascendirà a 55. Amb la seu de Vilafranca, per primera vegada s'impartirà un grau de la URV fora de la demarcació de Tarragona.

L'acte ha estat presentat per la Sra. Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. En la seva intervenció, la consellera Geis ha destacat que "la implantació d'estudis per primera vegada fora de la demarcació de Tarragona contribueix a la vertebració territorial del país a una mateixa velocitat i és una prova de la fortalesa de la URV". Geis ha dit que "incrementem places però sempre acompanyades de qualitat" i ha afegit que amb aquestes 40 noves places a Vilafranca "creem oportunitats arreu del país, amb preus públics per afavorir l'equitat i la igualtat d'oportunitats. Rebaixar els preus dels graus com hem fet, entre ells els de les Ciències de la Salut, és una aposta de país". Tot i així, Geis ha insistit en què "això només és un punt de partida, cal continuar ampliant les places que siguin necessàries per respondre a les necessitats del país".

També han participat en aquest acte de presentació el Sr. Jordi Cuyàs, president del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, el Dr. Josep Lluís Ibàñez, gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, el Dr. Josep Pallarès, rector Mgfc. de la Universitat Rovira i Virgili, la Dra. Maria Dolors Burjalés, secretària acadèmica de centre de la Facultat d'Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili i l'Il·lm. Sr. Pere Regull, alcalde de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Ampliació de places del Grau en Infermeria a Catalunya

La nova oferta de places a preu públic a Vilafranca s'emmarca dins de l'ampliació de les places del grau d'Infermeria a tot Catalunya, amb la que el Departament de Recerca i Universitats dona resposta a l'alta demanda d'aquests estudis i al dèficit de personal infermer a Catalunya, accentuat per la pandèmia.

El proper curs acadèmic 2022-2023 el sistema universitari de Catalunya disposarà de 641 noves places d'accés al grau d'Infermeria (2.184 el curs actual per 2.825 el pròxim curs 2022-2023) de les quals 485, gairebé el 80% de l'increment total, seran a preu públic. D'aquesta manera i per primer cop, el nombre de places a preu públic superarà l'oferta privada, fruit de la voluntat del Govern de revertir la situació incrementant de forma substancial l'oferta pública.

L'increment de places en els estudis d'Infermeria respon a diversos factors que l'emergència sanitària provocada per la COVID19 ha evidenciat encara més els darrers dos anys. Catalunya pateix un dèficit estructural de personal infermer que feia necessari ampliar el nombre de places públiques en les universitats catalanes.

A Catalunya hi ha actualment prop de 50.000 infermers i infermeres col·legiats, sent aquesta la professió més nombrosa del sistema de salut. Un 40% d'aquest col·lectiu, però, té més de 50 anys, el que implica una clara tendència a l'envelliment de la professió a curt i mig termini. Les previsions indiquen que caldrà disposar en els propers anys de 20.000 professionals en aquest àmbit.

L'ampliació de les places del grau en infermeria al territori comporta una gran oportunitat pel Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, ja que es reforçarà la formació de nous professionals vinculats als nostres hospitals.

Altres entrades

L'acte ha comptat amb la presència de la Sra. Gemma Geis, Consellera de Recerca i Universitats