Els dies 10, 11 i 12 de juny els Serveis de Digestiu i Medicina Interna de l’HRSC participen en diversos cribratges d’Hepatitis C a Sitges

| CSAPG

Els dies 10, 11 i 12 de juny els Serveis de Digestiu i Medicina Interna de l'Hospital Residència Sant Camil (HRSC) participaran en diversos cribratges d'hepatitis C a la ciutat de Sitges. L'objectiu de l'estudi és identificar persones adultes vulnerables per a l'hepatitis C com poden ser homes amb conductes sexuals de risc.

La iniciativa està organitzada amb el suport de l'associació LGTBIQ+ Colors Sitges Link, l'Ajuntament de Sitges, el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les HV (PCAVIHV) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, el servei d'Hepatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i Creu Roja. A més, l'estudi compta amb el finançament de la beca oferta per Gilead Sciences i està patrocinat per la Sociedad Española para el Estudio del Hígado (AEEH).

Calendari:

  • Divendres 10 de juny d'11 a 14 h  platja de Balmins i Village Gay Pride 19.30 a 21.30 h
  • Dissabte 11 de juny d'11 a 14 h platja de Balmins i Village Gay Pride de 19.30 a 21.30 h
  • Diumenge 12 de juny a la Platja d la Ribera d'11 a 14  hores. 


 

En què consisteix el test?                                                                                             

Actualment es disposa de test ràpid en saliva que determina en només 20 minuts si s'ha estat en contacte amb el virus. Un resultat positiu no sempre indica que es té la malaltia activa. En un 25-35% dels casos, els individus han eliminat el virus de manera espontània i només tenen anticossos. 

Per aquest motiu, en els casos que la prova sigui positiva, s'oferirà l'opció de realitzar una segona per determinar si el virus de l'hepatitis C està actiu. Aquesta es realitza obtenint una gota de sang del dit. En cas que el resultat sigui positiu, l'equip mèdic s'encarregarà de comunicar-ho a les persones implicades de forma confidencial, mitjançant un informe al seu e-mail i/o missatge (SMS).

El test en saliva, és gratuït i confidencial.


 

Indicaions de l'OMS

L'OMS ha indicat com un dels seus objectius l'eliminació de l'hepatitis C per a l'any 2023. Això requerirà d'una acció multidisciplinària en la identificació de l'hepatitis C en les poblacions en què són més prevalents. Dins d'aquestes, els homes amb conductes sexuals de risc constitueixen un grup amb una prevalença d'entre 4 i 5 vegades superior a la població general. En concret, en aquest col·lectiu s'ha descrit una prevalença d'infecció pel virus d'hepatitis C que varia entre un 2,9% i un 13%.


 

Recordem que durant tot l'any, a la seu de l'associació LGTBIQ+ Colors Sitges Link (C. Joan Tarrida, 1, 1r 2a) s'ofereix la possibilitat de realitzar els tests d'hepatitis C, sífilis i VIH tots els dimecres i divendres de 17 a 20 h amb cita prèvia al whatsapp 649912044 o vih@colorssitgeslink.org.