Les llevadores del CSAPG realitzen una tasca fonamental en el procés d’acompanyament de l’embaràs, el part i el postpart

| CSAPG

Amb motiu del Dia Internacional de la Llevadora, les llevadores del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf recorden que la importància de la seva tasca durant tot el procés de l'embaràs, el part i el postpart és fonamental. El seu paper es basa en l'assistència i l'acompanyament de les persones usuàries del Servei de Ginecologia i Obstetrícia del CSAPG en moments com els parts, però d'altres també, més complicats, com són les pèrdues gestacionals i l'acompanyament en el dol.

Les llevadores s'encarreguen de les visites de la gestant des de la setmana 36 d'embaràs fins després del part, i també del postpart. D'aquesta manera, duen a terme el control de l'embaràs, col·laboren amb la gestant a l'hora de realitzar el pla de part i fan el control del postpart. Aquestes tasques es coordinen amb l'Atenció Primària, on també desenvolupen d'altres com planificació familiar, atenció a la vida sexual i reproductiva o a la menopausa.  

Durant el part, realitzen diferents tècniques d'acompanyament com la reflexologia, els massatges o l'ús de la pilota, amb l'objectiu d'ajudar a la persona embarassada a pal·liar el dolor. També és essencial la seva feina d'assessorament en l'inici de la lactància i en les seves dificultats.

Durant l'any 2021, al CSAPG es van assistir 911 parts i més del 80% de les dones van escollir la lactància materna com a la primera opció d'alimentació dels nadons.

Acreditació IHAN

L'Àrea Materno-Infantil del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf segueix treballant en la humanització de l'assistència al naixement per aconseguir l'acreditació d'Hospital IHAN (Iniciativa per la Humanització de l'Assistència al Naixement i la Lactància). Una acreditació que posa en valor els hospitals i centres de salut que compten amb bones pràctiques en l'atenció materno-infantil. Entre les últimes accions dutes a terme destaquen la incorporació de l'ús de l'aromateràpia i la impressió de placenta.