Aromateràpia i impressió de placenta al CSAPG

| CSAPG

L’Àrea Materno-Infantil del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf segueix treballant en la humanització de l’assistència al naixement i la lactància

L’Àrea Materno-Infantil del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf segueix treballant en la humanització de l’assistència al naixement. Ara s’han incorporat dues noves accions, les quals comporten un avenç en l’acreditació dels centres com a hospitals IHAN (Iniciativa per a la Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància): l’ús de l’aromateràpia i la impressió de placenta.

Aromateràpia

L’aromateràpia és un mètode complementari que, utilitzat durant el procés de part, pot servir com a eina d’ajuda en el control de les sensacions doloroses, tensió, ansietat i por.

Durant el temps que s’ha estat utilitzant a l’Àrea Materno-Infantil, l’aromateràpia ha tingut una bona acceptació, i en moltes ocasions són les mateixes gestants les qui ho demanen.

Per a la seva fabricació s’utilitza principalment la difusió dels olis essencials de lavanda, bergamota, encens i cítrics (mandarina i llimona). 

Impressió de placenta

La impressió de placenta és una iniciativa que contribueix a afegir més calidesa al procés de part i a afavorir la humanització. Es tracta de l’estampació de la placenta sobre una làmina DIN-A3 perquè la mare i la seva parella puguin guardar-ho com un detall simbòlic del dia del part.

La placenta s’estén sobre una taula, es neteja amb una gasa i es fa l’estampació. La família pot escollir si aplicar-li una fina capa de pintura del color que vulguin, o fer-ho amb la mateixa sang. Una vegada feta la impressió, la placenta es descarta. La forma que queda és semblant a la d’un arbre, fet a partir d’un òrgan que ha protegit i nodrit al nadó durant tot l’embaràs.

Els i les professionals de l’Àrea animen a la mare i la parella a formar part de l’elaboració de la impressió, o a que siguin ells mateixos qui l’acabin afegint les empremtes del nadó, el nom i/o la data de naixement.

Aquesta iniciativa no comporta cap mena de risc, ja que es realitza una vegada ha finalitzat el part i la mare i el nadó ja estan acomodats.

La impressió de placenta també és un detall que pot ajudar en el dol de les parelles que han tingut una pèrdua fetal, situacions en les quals es recomana que les mares es puguin endur a casa algun record tangible de la criatura perduda.

Al Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf ja hem fet més de 100 impressions de placenta.