El CSAPG dona la benvinguda als primers estudiants de Medicina com a Institució Associada a la Universitat de Barcelona

Són tres estudiants de rotatori del 6è curs del grau de Medicina de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf ha donat la benvinguda als estudiants de 6è curs del grau de Medicina de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB) a la seva estada hospitalària tutelada de rotatori. Són els primers estudiants que acull el Consorci després d’aconseguir la condició d’Institució Sanitària Associada a la Universitat de Barcelona, el passat mes de març de 2021.

Judit Mauri, Nil Mas i Kelly Ramírez són els tres estudiants que van començar la rotació al CSAPG. La seva estada tindrà una durada de 2 mesos.

Aquest aprenentatge de pràctiques clíniques tutelades implica l’aplicació competent i integrada dels aprenentatges adquirits prèviament en el curs de la carrera, com són les habilitats de maneig i instrumentals, per a l’adquisició d’unes noves competències professionals.

Els estudiants faran la rotació als hospitals de l’Alt Penedès i del Garraf, tant per Medicina Interna, com per Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu, tenint en compte les seves afinitats, i guiats pels seus tutors de la Facultat.

Pel Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf representa un repte i una oportunitat per a transmetre coneixement a les futures generacions de professionals mèdics i una responsabilitat en vers la societat i els pacients que s’atenen, afavorint una carrera professional plena de valors i captadora de talent. A més, això suposa que el Consorci aposti per evolucionar d’Institució Associada a Institució Universitària.


L’experiència dels estudiants

En Nil Mas va escollir fer les pràctiques al CSAPG perquè volia conèixer en primera persona el funcionament d’un hospital “més petit, de caire comarcal”. L’estudiant resideix a Vilanova i la Geltrú i això ha implicat també que l’Hospital Sant Antoni Abat i l’Hospital Residència Sant Camil els conegui “de tota la vida”. A més, li interessen perquè hi ha formació de residents en Traumatologia i Medicina de Família, dues branques que considera com a possibles sortides professionals. De moment, la seva experiència al CSAPG està sent “molt gratificant”, ja que diu que des del primer moment tot el personal docent “ens ha dedicat molta atenció per què ens sentíssim còmodes i aprenguéssim el màxim possible”. Aquests primers dies de pràctiques, en Nil Mas està rotant al servei de Cirurgia General i Digestiva i ja ha pogut assistir a algunes cirurgies ambulatòries.

L’estudiant Kelly Ramírez, tot i residir a Barcelona, va escollir fer les pràctiques al CSAPG perquè oferia l’especialitat que li interessava: Medicina Interna. Segons explica, també es va inclinar pel CSAPG perquè era la primera vegada que oferia la possibilitat de rebre estudiants en pràctiques, i va considerar que els professionals tindrien “més bona predisposició” a rebre’ls. La Kelly Ramírez està molt satisfeta amb aquesta “bona acollida” i destaca “la motivació del personal” per ajudar-los en el seu aprenentatge. En aquest sentit, ja ha recomanat a altres companys i companyes del grau realitzar les pràctiques al Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf.

La Judit Mauri viu a Sant Pere de Ribes i aquest va ser un dels principals motius per escollir el CSAPG com a referent de les seves pràctiques. A més, considera que existeix “un tracte més personal”, ja que els centres són “més petits” i, per tant, els professionals poden “estar més per tu”. De fet, assenyala que ha notat “molt la motivació per part dels professionals” i s’ha sentit “molt integrada en l’equip”. Li ha sorprès la comunicació que existeix entre l’equip, els metges i infermeria, i destaca que es tracten d’unes pràctiques “reals”, ja que ha pogut participar en la pràctica assistencial.


Sessió de benvinguda

El passat 24 de gener es va organitzar una sessió de benvinguda pels tres estudiants amb l’objectiu de que es coneguessin i es familiaritzessin amb l’organització, i tinguessin un espai on resoldre dubtes. 

En aquesta sessió van estar acompanyats durant tota la sessió de benvinguda pels professionals que els guiaran durant tota la seva estada:

  • Magí Roig, Director d’Aliances Corporatives i Estratègia de Docència i Recerca.
  • Antoni Yuste, Responsable de Docència i Cap d'Estudis del CSAPG.
  • Elena Novo, Cap de Formació i Gestió de Docència del CSAPG.
  • Diana Escolà, Cap de l'Àrea Quirúrgica CSAPG i Cap de Servei de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu de l'HCAP, i professora associada de la UB.
  • Xavier Errando, Cap de Servei de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu de l'HRSC i professor associat de la UB.
  • Neus Görbig, metgessa adjunta del Servei de Medicina Interna de l'HRSC i professora associada de la UB.
  • Mireia Roca, metgessa adjunta del Servei de Medicina Interna de l'HCAP i professora associada de la UB.