Musicoteràpia a la Residència de l’Hospital Sant Camil

| CSAPG

També s'ha reprès aquesta activitat a la Unitat de Cures Pal·liatives, aturada fins ara degut a la pandèmia per Covid-19

L'Hospital Residència Sant Camil ha començat a impartir sessions de musicoteràpia a la Residència. Aquest servei ja es feia a la Unitat de Cures Pal·liatives (UCP) des de 2014, tot i que degut a la pandèmia per Covid-19 s'havia aturat. L'objectiu d'aquest projecte és utilitzar la música com a mitjà de comunicació per incidir en l'estat emocional dels pacients i promoure el seu propi benestar.


Per què a la Residència?

L'any 2019, la Sra. Rochsane Taghikhani, musicoterapeuta,  juntament amb la Dra. Helena Camell, cap de l'Àrea Mèdica del CSAPG, van prendre la iniciativa d'oferir un taller de musicoteràpia a la Residència de l'Hospital Sant Camil, que va tenir un gran èxit d'acollida entre els participants.

Els bons resultats obtinguts en aquesta prova pilot,  han fet que l'Equip d'Atenció Psicosocial (EAPS) del CSAPG, decideixi incloure la musicoteràpia en el programa d'activitats de la Residència. La Rochsane Taghikhani es mostra molt positiva davant de la proposta: "la meva preocupació durant tota aquesta pandèmia ha estat l'efecte que tindrien les mesures de confinament en les persones grans que viuen soles o en residències. Tinc moltes ganes d'aprendre d'elles, d'escoltar les seves històries i experiències, i acompanyar-les en les seves vivències".
 

En què consisteixen les sessions?

Es fan 4 grups formats per 5 persones cadascun. Cada grup realitza una sessió d'aproximadament 45 minuts setmanals. Les tècniques que s'apliquen són molt diverses: improvisació lliure (on els usuaris i la musicoterapeuta creen música personalitzada), la interpretació de cançons significatives, la visualització guiada amb música (els usuaris escolten instruments en directe i els relacionen amb sensacions o imatges importants per a ells), i la creació de composicions o lletres per a cançons conegudes.

L'objectiu d'aquestes sessions és acompanyar els usuaris en les seves històries de vida, dificultats i necessitats. La Rochsane explica: "Després d'aquest any de confinament és bo oferir estímuls i acompanyament a les persones grans per poder viure una vida plena, dins de les seves possibilitats, degut a la situació de vulnerabilitat en què es troben".
 

La musicoteràpia contribueix a millorar l'estat d'ànim

La musicoteràpia incideix de manera diferent en cada persona, és per això que els resultats obtinguts són molt positius, però diferents en cada pacient. Per a alguns, aquesta teràpia suposa un mitjà de relaxació o una distracció, i per altres una manera de rebaixar l'ansietat o d'expressar-se lliurement i connectar amb les seves emocions. Tot i això, en general, la musicoteràpia contribueix en la millora de l'estat d'ànim dels pacients que formen part d'aquest projecte.
 

L'Equip d'Atenció Psicosocial del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, juntament amb el suport del Grup Altima, porta impulsant aquesta activitat al centre des de 2014, amb la finalitat continuar treballant per oferir un bon servei complementari d'atenció psicosocial.

#EnfermedadesAvanzadasFundLaCaixa